sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Revista Micul Prinţ la BookFest 2016

Festivalul Internaţional de Carte, BookFest 2016, Chişinău




În a doua zi a Festivalului Internaţional de Poezie - Renata Verejanu membrii Juriului Internaţional şi învingătorii la Festival au participat la Salonul Internaţional de Carte, BookFest 2016

Renata Verejanu Renata Verejanu

Renata Verejanu

Mihai CIMPOI: Am salutat printre primii Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, deoarece cunosc acest poet de pe linia întâi a renaşterii naţionale, ştiu cât de mult a pătimit. Trecând prin timp cu demnitate, Poeta vine cu un frumos bilanţ literar: peste 50 de titluri de carte, printre care antologiile proprii: Eu am ştiut să fac din viaţa mea o sărbătoare, Ofranda omeniei, Poetul dintre milenii, şi primele volume de OPERE ALESE. Lecţiile Deschise pe care poeta le desfăşoară de peste un sfert de veac cu Cenaclul „Grai Matern” - au prevăzut festivalul, care, iată că a devenit o tradiţie.


Ion CIOCANU: Renata Verejanu este o mare luptătoare pentru adevăr și dreptate. Ea are o față principial deosebită de toți colegii săi. Ce-i al ei, e pus deoparte. Și am fost delegat de Institutul de Filologie în calitate de membru și chiar de președinte al juriului acestui original Festival de poezie la diferite etape: locale, municipale… chiar începând cu prima ediție. Azi e cazul doar s-o felicităm pentru munca depusă pentru grija față de toți iubitorii de poezie, pentru curățenia etică a lucrurilor înfăptuite de-a lungul anilor cu drag, spre mirarea unor colegi. E aproape inimaginabil cum Domnia Sa a organizat și desfășurat aceste activități, după cum e și editarea Revistei ”Micul Prinț”, și activitatea Cenaclului ”Grai Matern” și alte evenimente demne de toată aprecierea.


Romeo TARHON: Onorat fiind pentru invitația de a co-juriza concursul de creații literare din cadrul ediției 2016 a Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, invitație venită chiar din partea protagonistei, simbol viu al românismului prin artă și cultură (știind că în 2015 m-am apropiat mai mult decât în anii precedenți de autori și co-autori basarabeni pe care i-am editat în diferite volume ale Editurii Națiunea), am acceptat cu drag să iau parte la acest proiect de excepție, cu un sentiment profund de frăție spirituală. Respectându-mi îndatoririle, am citit și recitit cu profesionalism lucrările selectate pentru concursul de creație și am acordat cu generozitate note de departajare a participanților, cu bucuria de a constata că, pe redutele bătăliei lucrările selectate pentru concursul de creație și am acordat cu generozitate note de departajare a participanților, cu bucuria de a constata că, pe redutele bătăliei pentru limba literară românească, sunt la datorie mulți tineri cu har, alături de scriitori consacrați remarcabili. Indiferent de numele și opera laureaților, cel mai important beneficiar al proiectelor marca „Reanata Verejanu” râmâne Neamul Românesc de dincoace și dincolo de vadul Prutului. Cu speranța că voi fi prezent la Regalul anual de poezie și românism organizat graţie Reginei poeziei și românismului, pentru onorarea agendei, dar și pentru a lansa trei volume ale editurii Națiunea, urez succes organizatorilor, concurenților și participanților.


Tudor PALLADI: Vocaţie polivalentă, indubitabilă, manifestată plenar în decursul mai multor decenii, poeta de destin, Renata Verejanu reprezintă modelul unical-expres al scrisului sociouman activ pe mai multe dimensiuni. Proiectele ei de rezonanţă animate continuu de ideea de noi din perspectiva noului şi o necesitate stringentă venind să acopere nişte goluri simţitoare în spaţiul cultural interveran, (atât cele legate de activitatea Domniei Sale la tradiţionalele ”Micul Prinţ” şi la Cenaclul „Grai Matern”, cât şi la cele de mai încoace: Festivalul Internaţional de Poezie - Renata Verejanu etc.) relevă viabilitatea unui fenomen cultural-artistic cărei autoarea i s-a dedat totalmente, fenomen fără de care tânăra generaţie şi mai ales cea de mâine n-ar cunoaşte aievea bucuria trăirii celeste în cuvânt, dacă nu însăşi sărbătoarea lui de suflet şi de frumos universal.


Reporter MP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu