sâmbătă, 13 aprilie 2013

Mass-media pentru copii și tineret

REVISTA „MICUL PRINȚ” LA 20 DE ANI

Peste 100 de copii… arhiplină Biblioteca Transilvania, Chișinău, Moldova … E întâlnirea cu poezia, cu cartea și în special cu revista „Micul prinț” a Renatei Verejanu…

În ziua de 20 martie 2013, la Biblioteca „Transilvania” a avut loc o întâlnire de suflet dedicată aniversării a 20 de ani de la fondarea Revistei „Micul Prinţ”, revistă de cultură românească pentru copii şi adolescenţi, unică în peisajul publicisticii din Basarabia. În peisajul superb din bibliotecă poeta împreună cu fiul său, Dan Verejanu, într-un pictorial plin de emoție și culoare, a vorbit, în stilul său profund și autentic, despre splendorile si greutățile scrisului. Fondatorul acestui act de cultură Dan Verejanu, fiul poetei, care la data fondării mergea în clasa întâi, îşi aminteşte cu nostalgie şi strângere de inimă de acele începuturi. De menţionat faptul că în acei ani Revista „Micul Prinţ” era o noutate editorială, mai ales că în acea perioadă Basarabia îşi declarase independenţa faţă de Moscova şi economic se afla în colaps. Renata Verejanu, editorul revistei, a menționat în fața unui public impunător de copii, de la școlile din sectorul Ciocana, de la școala primară „Gr. Vieru” (3 clase) și de la Liceul „Orizont” (4 clase) câte ceva despre naşterea Revistei „Micul Prinţ”: „Am vrut să editez o revistă pentru copii, cu largul concurs al copiilor pe de ambele maluri ale Prutului, şi nu numai. Revista fiind făcută în totalitate de copii. Noutatea constă în faptul că nici unul dintre reporteri nu depăşeşte vârsta de 18 ani. Revista are statut de ONG, iar ca prioritate are promovarea culturii româneşti. Tot ca noutate pentru spaţiul basarabean al acelor vremuri este faptul că revista se editează în două limbi: română şi engleză, şi în totalitate color”.
Poeta Renata Verejanu a mai vorbit despre organizarea Festivalului-Concurs Internaţional al Copiilor Dotaţi – „Micul prinţ”, despre cum a început să scrie versuri pentru copii care s-a finalizat cu „Cadoul florii”, „Soarele patrat”, „Eu am dreptul”. Copii au fost interesaţi să afle cum şi-a petrecut scriitoarea copilăria, de unde provine numele, au vorbit despre drepturile pe care le ştiu, de ce sunt pasionaţi etc. Renata Verejanu a oferit tuturor câte o revistă Micul prinţ” şi o carte cu autograf.
A fost captivant! Vedeți și voi cum a fost!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu