sâmbătă, 4 septembrie 2010

In ajun de eveniment a oferit un interviuSalonul Internaţional de Carte –
o mare necesitate spirituală

Cor.Dnă Renata Verejanu am dori să aflăm dacă şi cu ce participaţi la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău?
R.V. Acum, la revenirea democraţiei în ţară, eu, care am fost marginalizată decenii, voi participa activ la desfăşurarea lucrărilor Salonului Internaţional de Carte, organizat de şi la Biblioteca Naţională. La ediţia a XIX-a a Salonului voi lansa cartea de poeme Virgula amendată, reţinută de cenzura regimului totalitar şi cartea de poeme noi Acest timp al iubirii. În calitatea mea de lider al Societăţii Civile pe parcursul anilor am oferit mai multe interviuri, şi iată că, o parte dintre ele le-am adunat în cartea «În lumea Renatei Verejanu», Interviuri (ed.OMCT, 2010). Deoarece această ediţie a Salonului este dedicată lui Eminescu, marele poet dar şi marele publicist, am îndemnat liderii mai tineri de la ONG-urile noastre, tineri care scriu, să participe şi ei la Salonul Internaţional de Carte.

Cor. Foarte frumos…
R.V. Astfel, Dan Verejanu, care promovează activitatea şi politicile Consiliului Europei în rândul semenilor săi, vine cu două cărţi : Buna ziua, Democraţie (în română şi engleză) şi Eu şi Consiliul Europei (ultima, un original eseu dedicat aniversării de 60 de ani ai Consiliului Europei).

Cor. Dnă Renata Verejanu, de ce este important ca un scriitor tânăr sau deja consacrat să participe la un salon Internaţional de Carte ?
R.V. Scriitorii, spre deosebire de actori, cântăreţi etc. îşi adună rodul muncii sale uneori pe parcursul unui an, altă dată chiar a mai multor ani – întro carte. Cum să faci ca despre această carte să se ştie, să ajungă la destinătar? Or, participarea editurilor şi a scriitorilor cu cărţile sale la Salonul Internaţional de Carte, unde vine publicul larg , este foarte benefică pentru omul de creaţie. Să ai întâlniri cu cititorii… acum, în perioada de criză, e
o mare problmă. Salonul de Carte organizat de minunaţii colaboratori ai Bibliotecii Naţionale – este un eveniment, mai întâi de toate pentru, cartea autorilor autohtoni.

Cor. Ştiu că ai participat şi la alte saloane şi târguri intenaţionale de carte din alte ţări.Prin ce se deosebeşte Salonul Internaţional de Carte de la Biblioteca Naţională din Moldova ?
R.V. Salonul Internaţional de Carte organizat de marii îndrăgostiţi de literatură de la Biblioteca Naţională a Moldovei, în frunte cu scriitorul Alexe Rău, este foarte bine orientat în timp: se deschide la sărbătoarea Limba Noastră ce Română, la care participă oaspeţi din diferite ţări, se desfăşoară în primele zile a noului an de studii când revin în capitală elevii de la sute de şcoli şi tineretul studios de la universităţi… Rămâne doar să se conlucreze cu aceste instituţii de învăţământ, şi profesorii să fie mai cooperanţi, pentru ca informaţia să ajungă la cititorii de toate vârstele. Anume la Salonul Internaţional de Carte tineretul studios are posibilitatea să descopere ediţiile proaspăt apărute, să afle noi nume, să participe activ la lansările de carte foarte abundente în cadrul Salonului… Prin aceste evenimente literar-culturale se fac vizibile noile edituri. Cititorii chişinăuneni, şi nu doar, au o ocazie unică să intre în posesia unei cărţi de valoare, să se întâlnească cu mai mulţi poeţi îndrăgiţi, să obţină un autograf de la autorul cărţii… Salonul Internaţional de Carte din capitala moldavă are în sine din culoarea firavă a procesului de democratizare a ţării, graţie faptului că anume scriitorii au stat la temelia renaşterii spirituale, renaşterii naţionale.

Cor. Care ar fi o idee spre a oferi Salonului Internaţional de Carte de la Biblioteca Naţională un prestigiu şi mai mare ?
R.V. Ar fi o reuşită a Salonului gestul Ministerului Culturii (poate se implică şi Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului, Ministerul Muncii şi Familiei, de ce nu ?!) care, la finele evenimentului, ar achiziţiona o parte de cărţi a autorilor autohtoni care, din păcate, lipsesc cu desăvârşire atât în bibliotecile publice, cât şi în bibliotecile din instituţiile de învăţământ. Or, mă întreb, ce profesor de limbă şi literatură română pregăteşte un liceu din ţară, un colegiu sau o facultate, neavând în bibliotecile proprii cărţile scriitorilor contemporani…

Cor. Vă mulţumesc şi Vă doresc succese la lansarea pe care o aveţi în ziua de 1 septembrie.
R.V. Şi eu doresc succese tuturor participanţilor la Salonul Internaţional de Carte, ediţia a XIX, dedicată marelui Eminescu.
A consemnat Alecu Vlad,
Reporter AMP-Internaţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu